Vyberte stránku

Anglická konverzace – kde a jak natrénovat mluvení anglicky

0 komentářů

Anglickou gramatiku zvládáte skvěle a umíte nespočet slovíček? A co mluvení? V hlavě vedete hluboké a smysluplné konverzace, ale když máte promluvit nahlasnení to ono? Nebojte, nejste v tom sami! A právě proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte rady, tipy a triky, jak a kde trénovat mluvení anglicky.

Jste student? Tak to máte napůl vyhráno!

Pokud jste studentem střední nebo vysoké školy existuje řada možností, jak anglickou konverzaci procvičovat.
Finančně nenáročné jsou jakékoliv jazykové konverzační předměty nebo kurzy, které jsou na všech školách k dispozici, ať už povinně nebo dobrovolně. Většinou je na výběr z několika předmětů, kde můžete vybírat buď podle úrovně vašeho anglického jazyka nebo např. podle tematických okruhů a konverzačních otázek, kterými se bude kurz zabývat. Tak se určitě podívejte, co právě vaše škola nabízí.
Lehce finančně a časově náročná, ale o to přínosnější, je účast v programu Erasmus, který podporuje snad každá vysoká škola v ČR a nespočet škol v zahraničí. Díky tomuto projektu se studenti vysokých škol mohou zúčastnit výuky na jiných vysokých školách v zahraničí a to na dobu jednoho nebo dvou semestrů. Větší část tohoto pobytu je hrazena právě tímto programem, takže finanční zátěž sice je, ale není tak velká, jak by se na první pohled mohlo zdát.

 TIP  I když nevycestujete do země, kde je angličtina státním jazykem, komunikace nejčastěji probíhá právě v angličtině. A jak jinak než komunikací s dalšími lidmi zdokonalovat a procvičovat své mluvení anglicky?

Naučte se konverzovat v zahraničí

Všichni víme, že nejlepší způsob, jak se přinutit opravdu mluvit je v zahraničí. A i když už nestudujete, hranice pro vás nejsou uzavřené. Existuje celá řada možností, jak vycestovat do zahraničí za zdokonalením jazyka, přestože už nemůžete čerpat výhody studentského života.

Nejsnazší cestou, jak se dostat k aspoň nějaké anglické konverzaci, je vyrazit na dovolenou. Právě i během rekreace využíváme nejčastěji ke konverzaci angličtinu. Tak proč toho nevyužít ke zlepšení svých komunikačních schopností?

Pokud pracujete v mezinárodní firmě, určitě se čas od času stane, že vám zaměstnavatel nabídne školení nebo účast na jiné firemní akci konané v zahraničí nebo alespoň za účasti zahraničních kolegů. Ideální příležitost opět oprášit své konverzační dovednosti v angličtině, nemyslíte?

“Právě během konverzací týkajících se vaší práce máte jedinečnou možnost si vyzkoušet komunikovat anglicky i na odborné úrovni, tak se nebojte a chytněte se těchto příležitostí.”

Širokou nabídku možností, jak a kde trénovat anglickou konverzaci, také nabízejí různé jazykové školy. I díky nim můžete vycestovat do zahraničí na jazykový pobyt, kde svou angličtinu a mluvení v první řadě, bezpochyby posunete o level výš. Tak se koukněte na nabídky těchto vzdělávacích institucí a vyberte si to pravé pro vás.

Vyberte si parťáka na „face-to-face“ konverzaci

Pokud z jakýchkoliv důvodů nemůžete nebo nechcete vycestovat do zahraničí, neznamená to, že nemáte šanci procvičovat své konverzační schopnosti v angličtině. I pro vás máme několik tipů, jak na to.

Řada rodilých mluvčí ať už z Velké Británie, Ameriky nebo např. z Austrálie žije u nás v České republice a nabízí své služby právě vám, studentům angličtiny, kteří chtějí trénovat konverzaci. K jejich službám se můžete dostat skrze jazykové školy, které velmi často nabízejí hodiny právě s rodilými mluvčí, ale existují i webové stránky nebo skupiny např. na Facebooku, kde lidé vystupují sami za sebe a nabízejí soukromé hodiny anglické konverzace.

Bez problému si můžete vybrat, zda chcete individuální výuku nebo skupinovou, kde budete konverzovat i s dalšími studenty angličtiny. Máme pro vás tip na tyto české stránky databáze lektorů na Naucim.cz nebo Doučování anglicky jazyk – conversations, kde najdete jak nabídky od českých lektorů, tak právě i od rodilých mluvčí.

Internet nabízí neomezené možnosti, jak se rozmluvit

Nechce se vám za lektorem dojíždět, nechcete si ho zvát domů, nebo jste maminka na mateřské dovolené toužící po zdokonalení své angličtiny? I na to jsme mysleli.

V dnešní době není nic jednoduššího než si domluvit konverzaci v angličtině přes internet. Ano, je to tak, tisíce lidí po celém světě jsou ochotni s vámi konverzovat a pomoci vám, a někdy zároveň i sobě zlepšit úroveň komunikace v anglickém jazyce. Stačí jen nalézt společný čas a způsob, jakým budou vaše rozhovory probíhat. Nejčastěji lidé volí komunikaci přes Skype, ale existuje celá řada jiných komunikačních prostředků, ze kterých můžete vybírat. Důležité také je si určit, na jaké úrovni se budou konverzace odehrávat.

“Na internetu najdete lektory jak pro začátečníky tak i pro pokročilé, takže nemějte strach, že byste si nenašli to pravého.”

Širokou nabídku možností, jak a kde trénovat anglickou konverzaci, také nabízejí různé jazykové školy. I díky nim můžete vycestovat do zahraničí na jazykový pobyt, kde svou angličtinu a mluvení v první řadě, bezpochyby posunete o level výš. Tak se koukněte na nabídky těchto vzdělávacích institucí a vyberte si to pravé pro vás.

 TIP   Najdete tam také nespočet webových stránek, které dávají dohromady lidé z celého světa právě za účelem konverzace. Vybrali jsme pro vás několik zdrojů, které můžete využít k hledání toho správného konverzačního parťáka:

Conversation Exchange – Language learning with native speakers
Learn languages with expert online tutors. Book your lesson today!
Language Learning Base
italki: Learn a language online

Novým trendem jsou konverzační kluby

Je možné, že se necítíte na konverzaci s rodilým mluvčím, ale přesto se chcete v komunikaci v anglickém jazyce posunout.

 TIP  Právě pro vás nabízejí Online jazyky svůj Konverzační klub, kde si ve skupině s maximálně dalšími čtyřmi lidmi a českým lektorem procvičíte konverzování na různá témata.

Tyto konverzační kluby probíhají online, to znamená, že můžete být v teple domova a přesto udělat velký pokrok v anglické konverzaci. Tak se podívejte, jak se do Konverzačního klubu přihlásit a udělat tak další krok k mluvení v angličtině bez strachu a studu.

Víte, že můžete procvičovat konverzaci přes aplikace v telefonu?

Jste na začátku vaší cesty k pohodlnému konverzování v angličtině a na mluvení s dalšími lidmi ještě nejste připraveni? Tak co zkusit aplikace v telefonu, které vám pomohou s nastartováním vaší anglické konverzace?
Opět jich existuje celá řada a stačí si vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíce. Vybírejte aplikace, kde je možnost se nahrát a poslouchat svou konverzaci. Víme, že poslouchání vlastního hlasu není nic příjemného, ale pomůže vám to zdokonalit výslovnost a třeba zaslechnete i jiné chybky, díky kterým se rychleji posunete ke konverzaci s jinými lidmi.

 TIP    Pro inspiraci vám zde dáme odkaz na jednu takovou aplikaci Nácvik anglické konverzace.

Nejlépe se rozmluvíte pomocí anglických frází

Před začátkem jakékoliv konverzace si připomeňte základní fráze a věty, které by se vám během rozhovoru mohly hodit. Proto pro vás máme tip na článek o anglických frází ze stránky SoGoodLanguages, kde najdete vše, co byste mohli během anglické konverzace potřebovat. V tomto článku si můžete zopakovat fráze, které využijete při seznamování, během telefonování, při psaní dopisu nebo e-mailu, nebo např. fráze, které vám přijdou vhod během cestování, při pracovním pohovoru nebo prezentování v angličtině.

Jak trénujete anglickou konverzaci vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích pod článkem.

Máme zbrusu nový online kurz

V online kurzu objevíte všechny možnosti, jak se můžete  učit cizí jazyky. Sestavíte si svůj jazykový plán, který vás povede a udrží vaši motivaci. Budete přesně vědět, co a jak máte dělat. Cizí jazyk vás začne bavit a konečně se ho naučíte.

Mohlo by vás také zajímat…

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

CHYBA. Už jen to samotné slovo navozuje negativní atmosféru. Je mi jasné, že každému se při vyslovení tohoto slova nevybaví žádná pozitivní zkušenost. To je v podstatě nejčastější příčina, proč se lidé bojí učit cizí jazyk. Bojí se, že budou dělat chyby, a tak buď ani...

číst více
Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Z vlastní zkušenosti vím, že spoustu lidí se bojí mluvit cizím jazykem hlavně z toho důvodu, že se stydí, že budou znít jako trouba a že neumí slova vyslovovat jako rodilý mluvčí. Nechtějí být pro smích, a tak se radši drží zpět. Strach je jedním z hlavních faktorů,...

číst více
5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

Máte pocit, že slovíčka rychle zapomínáte? Trápí vás, že nad nimi strávíte celý večer a druhý den si jich pamatuje jen několik? Rozumíte tomu, co vám druhý v cizím jazyce říká, ale sami stejná slovíčka ve větě použít neumíte? A vůbec, lze se naučit slovíčka i jinak...

číst více

Jak trénujete anglickou konverzaci vy?

Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích.