Vyberte stránku

Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

0 komentářů

Z vlastní zkušenosti vím, že spoustu lidí se bojí mluvit cizím jazykem hlavně z toho důvodu, že se stydí, že budou znít jako trouba a že neumí slova vyslovovat jako rodilý mluvčí. Nechtějí být pro smích, a tak se radši drží zpět. Strach je jedním z hlavních faktorů, které odrazují od používání cizího jazyka.

Další překážkou je to, že jediná cesta, jak mluvit správně, je dělat chyby a opravovat si je. Co se týče mluveného projevu, je nutné, aby vás rodilý mluvčí opravoval. Pro některé lidi může být těžce demotivující pořád poslouchat, že něco říkají špatně.

Nenechte se zaskočit chybami

Nicméně nad toto je třeba se povznést. Uvědomte si, že se snažíte naučit jazyk, který vám je cizí. Je zbytečné se stydět za to, když děláte chyby. Myslete na ten pokrok. Myslete na to, až budete příští týden mluvit zase o něco lépe, budete vědět, že chyby, které teď uděláte, příště už dělat nebudete. Myslete na to, až ohromíte rodilého mluvčího svou výslovností. Tohle je váš cíl.

Co udělat pro to, abych uměl/a vyslovovat jako rodilý mluvčí?

Abyste mluvili, musíte poslouchat

Stejně jako děti odposlouchávají děti výslovnost slov od svých rodičů a všech, kteří se pohybují v jejich okolí, obklopte se jazykem a odposlouchejte výslovnost cizího jazyka z různých zdrojů. V dnešní době to není vůbec složitá záležitost. Stačí si pustit do uší muziku, podcast, koukat se na oblíbené seriály v originále. Nejlepší je pustit si oblíbený film v originále s titulky v daném jazyce, abyste měli před sebou oba dva zdroje.

Rozpohybujte ústa

K tomu, abyste zvládli všechny hlásky správně vyslovit, musíte si uvědomit, že speciální hlásky vyžadují speciální nastavení, co se vašich úst týče. Nejjednodušší je mluvit si sám pro sebe a poslouchat svoji výslovnost a porovnávat jí s originálem, dokud nedojdete k absolutní shodě.

Výbornou pomůckou je tzv. „stínování“. Jednoduše si poslechnete část konverzace a snažíte se ji napodobit. Stínování vám navíc pomáhá osvojit si rytmus a intonaci jazyka. Zjistíte, na které slovo dát větší důraz, nebo jak je to s intonací vět při otázkách.

Už umíte vyslovovat jako rodilý mluvčí? Máte nějakou vlastní pomůcku, kterou používáte pro zdokonalení výslovnosti? Sdílejte ji s ostatními!

Máme zbrusu nový online kurz

V online kurzu objevíte všechny možnosti, jak se můžete  učit cizí jazyky. Sestavíte si svůj jazykový plán, který vás povede a udrží vaši motivaci. Budete přesně vědět, co a jak máte dělat. Cizí jazyk vás začne bavit a konečně se ho naučíte.

Mohlo by vás také zajímat…

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

CHYBA. Už jen to samotné slovo navozuje negativní atmosféru. Je mi jasné, že každému se při vyslovení tohoto slova nevybaví žádná pozitivní zkušenost. To je v podstatě nejčastější příčina, proč se lidé bojí učit cizí jazyk. Bojí se, že budou dělat chyby, a tak buď ani...

číst více
5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

Máte pocit, že slovíčka rychle zapomínáte? Trápí vás, že nad nimi strávíte celý večer a druhý den si jich pamatuje jen několik? Rozumíte tomu, co vám druhý v cizím jazyce říká, ale sami stejná slovíčka ve větě použít neumíte? A vůbec, lze se naučit slovíčka i jinak...

číst více
Učte se cizí jazyk pomocí videoher

Učte se cizí jazyk pomocí videoher

Proč se učit cizí jazyk pomocí videoher? Kromě toho, že je to velice zábavná, anti-stresová, uvolňující a mozek posilující aktivita, hraní videoher vysoce podporuje rozvoj cizího jazyka.Někdo Vás během dne vykolejil a máte chuť se vybít? Není nic jednoduššího než...

číst více

Máte nějakou vlastní pomůcku, kterou používáte pro zdokonalení výslovnosti?


Sdílejte ji s ostatními v komentářích.