Vyberte stránku

Učte se cizí jazyk pomocí videoher

1 komentář

Proč se učit cizí jazyk pomocí videoher? Kromě toho, že je to velice zábavná, anti-stresová, uvolňující a mozek posilující aktivita, hraní videoher vysoce podporuje rozvoj cizího jazyka.

Někdo Vás během dne vykolejil a máte chuť se vybít? Není nic jednoduššího než vyhodit do vzduchu pár budov nebo teroristů. Kromě toho jste vystaveni řešení nějakého problému, musíte rychle reagovat, přemýšlet a k tomu, abyste to dobře provedli, spolupráce očí a rukou musí fungovat víc než dokonale.

Samozřejmě se objevují názory, že videohry jsou pro blbce, lenochy nebo že se díky nim stanete dokonce sériovým vrahem. Já nevím, ale já hraji videohry celý život a zatím se mi nedá přisoudit jediná z výše zmíněných vlastností. Jen někdy možná trochu lenost…

Učíte se v kontextu

Herně náročnější hry vás dokonce rovnou přinutí vzít si k ruce slovník a prostě si vyhledat cílové slovíčko. Taková strategie nebo další bojová hra se neobejde bez plnění dílčích cílů, které jsou předem dané. Pokud nebudete vědět, co dělat, jste v háji a nepostoupíte do dalšího kola, mise, prostě se nehnete z místa. Navíc díky tomu, že hra má nějaké téma, výpravu a příběh, samovolně přijdete na další slovíčka, která jsou spojena se všemi těmito atributy.

Opakujete, i když nechcete

Občas se stane, že vás záporák dostane. Nebo že se omylem odpálíte sami nebo upadnete do černé díry virtuálního světa. Videohry mají ale skvělou možnost opakování, tudíž se vám všechna slovíčka a naučená spojení zarývají do paměti hlouběji a hlouběji. V podstatě, čím méně vám půjde hraní, tím lépe si zapamatujete slovíčka. Takže nebojte, tak i tak je úspěch zaručen.

Navažte kontakt s reálnými přáteli online

V dnešní době se spousta her pohybuje v online režimu. Můžete společně bojovat proti jiné bandě parchantů, ze kterých nakonec mohou být vlastně přátelé. Díky tomu, že jsou hry online, může se připojit v podstatě kdokoli z jakéhokoli koutu světa. Ach, jak je to jednoduché získat kámoše z celého světa.

Těžko budete prokrastinovat

Neznám nikoho, kdo by odkládal hraní her na později a dělal vše pro to, aby se tomu vyhnul. Obyčejně je to spíše naopak – ještě nejsem ani přezutý a už držím ovladač a zahřívá se mi konzole. Čas ke hraní je tu vždycky.

Jaké si vybrat hry?

Call of Duty
Je jedno, která verze téhle střílečky to bude. Každá z nich vás dokáže připoutat ke gauči a nepustit vás z něj proklatě dlouho. Není to žádná brnkačka, takže si po pár prohraných misích setsakramentsky rozmyslíte další postup, což bude znamenat více opakování, dávat větší pozor na pokyny a také důraz na to, abyste jim správně rozuměli.

Fallout 4
Udělejte si svoji vlastní postavu a zachraňte svět plný mutantů vzniklých díky radioaktivnímu záření. Nebo to udělejte jinak, svoji vlastní cestou. Ať to bude jakkoli, až to dohrajete a budete čekat na nové vydání, určitě budete o dost podstatnou část slovní zásoby bohatší.

The Sims
Vytvořte svoji vlastní telenovelu pomocí psaní pokynů každému členovi. Navigujte postavy jejich každodenní rutinou tím, že jim budete dávat instrukce v daném jazyce, co vlastně mají udělat. To znamená, že budete postupně získávat slovní zásobu pro jakékoli životní situace, které si vlastně připravíte sami.

Jaké máte s hraním her zkušenosti vy? Podělte se s námi do komentářů pod článkem.

Máme zbrusu nový online kurz

V online kurzu objevíte všechny možnosti, jak se můžete  učit cizí jazyky. Sestavíte si svůj jazykový plán, který vás povede a udrží vaši motivaci. Budete přesně vědět, co a jak máte dělat. Cizí jazyk vás začne bavit a konečně se ho naučíte.

Mohlo by vás také zajímat…

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

CHYBA. Už jen to samotné slovo navozuje negativní atmosféru. Je mi jasné, že každému se při vyslovení tohoto slova nevybaví žádná pozitivní zkušenost. To je v podstatě nejčastější příčina, proč se lidé bojí učit cizí jazyk. Bojí se, že budou dělat chyby, a tak buď ani...

číst více
Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Z vlastní zkušenosti vím, že spoustu lidí se bojí mluvit cizím jazykem hlavně z toho důvodu, že se stydí, že budou znít jako trouba a že neumí slova vyslovovat jako rodilý mluvčí. Nechtějí být pro smích, a tak se radši drží zpět. Strach je jedním z hlavních faktorů,...

číst více
5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

Máte pocit, že slovíčka rychle zapomínáte? Trápí vás, že nad nimi strávíte celý večer a druhý den si jich pamatuje jen několik? Rozumíte tomu, co vám druhý v cizím jazyce říká, ale sami stejná slovíčka ve větě použít neumíte? A vůbec, lze se naučit slovíčka i jinak...

číst více

Jaké máte s hraním her zkušenosti vy?