Vyberte stránku

5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

0 komentářů

Máte pocit, že slovíčka rychle zapomínáte? Trápí vás, že nad nimi strávíte celý večer a druhý den si jich pamatuje jen několik? Rozumíte tomu, co vám druhý v cizím jazyce říká, ale sami stejná slovíčka ve větě použít neumíte? A vůbec, lze se naučit slovíčka i jinak než biflováním? To jsou otázky, ze kterých má nejeden student cizích jazyků těžkou hlavu. A vy na ně dnes dostanete odpověď.

Existuje 5 prokázaných způsobů, jak si slovíčka zapamatovat i bez biflování. Zadarmo to ale nebude. Paměť je tak trochu jako sval a je třeba ji pravidelně cvičit, aby zůstala silná. Čím více ji cvičíme, tím je mocnější. Jak si tedy zapamatovat cizojazyčná slovíčka efektivně a dlouhodobě? Klíčem k úspěchu je správná strategie a pravidelný trénink.

Nezapomínáte, jen špatně ukládáte

Podle psychologů si vjemy do paměti ukládáme pomocí kódování, ukládání a vyvolání. Ke kódování dochází díky obrázkům, zvukům nebo významům – slovíčka si zapamatujeme tím, že je vidíme, slyšíme nebo se naučíme jejich definici. Toho využívá jak dlouhodobá tak i krátkodobá paměť. Při ukládání se do krátkodobé paměti dostává jen pár informací, do dlouhodobé můžeme uložit téměř neomezené množství vjemů. A slovíčka potřebujeme uložit právě do té dlouhodobé. Vyvolání funguje tak, že si slovíčka vybavujeme na základě asociací. To znamená, že organizace a kontext jsou pro vyvolání klíčové. Pokud slovíčka ukládáme chaoticky a bez kontextu, nemůžeme je pak vyvolat.

„Pokud slovíčka ukládáme chaoticky a bez kontextu, nemůžeme je pak vyvolat.“

Učení čehokoli nového je vždy o přístupu. Když se učíte večer před zkouškou, tak zkoušku druhý den dáte, ale po týdnu už si nic nepamatujete. A možná už tu látku nikdy potřebovat nebudete, ale slovíčka, ta zapomínat nechcete, viďte? A tak si je musíte pravidelně a v malých dávkách ukládat do dlouhodobé paměti.

Jak je tedy ukládat správně?

Hrajte si 5 minut každý den

Víte, jak si zapamatují muzikanti hudbu? A tanečníci kroky? Pravidelně znovu a znovu je opakují a pilují je k dokonalosti, až si je bezpečně pamatují. To platí i pro jazyk – opakování je matka moudrosti a dlouhodobé paměti. Zaveďte si proto denní opakování. Pokud jste ranní ptáče, opakujte si ráno před snídaní. Jste přes den pracovně vytíženi? Vmáčkněte opakování do přestávek mezi prací. Za splněná opakování si také můžete zavést odměny (nejen ty čokoládové).

Vzpomínáte si na naše pravidlo – učení v malých dávkách a každý den? Učte se pět minut denně a pozornost omezte na malé množství slovíček. Deset slovíček za den je tak akorát.

„Učte se pět minut denně a pozornost omezte na 10 slovíček.“

Ale pozor! Pamatujte u toho na naše další pravidlo – 30 % nového a 70 % opakování. Denně se naučte jen 3 nová slovíčka a 7 si jich zopakujte. Učte se jen 5 dní v týdnu a pak si dejte víkendovou pauzu. Zdá se vám to málo? Že zvládnete víc? Ze začátku určitě ano. Ale postupem času se bude počet slovíček k opakování navyšovat a mohli byste se cítit rychle přehlceni a demotivovaní. Proto se učte slovíčka pomalu a dlouhodobě.

Teď si to pojďme spočítat. V tomto režimu se za týden naučíte přibližně 15 nových slovíček a 35 slovíček si zopakujete a uložíte do dlouhodobé paměti. Za měsíc už to bude téměř 60 nových slovíček a 140 zopakovaných. Tempem 3 slovíčka denně – 5 dní v týdnu se za jeden rok naučíte 720 nových slovíček! A to už je hodně slušná slovní zásoba, co říkáte?

„Tempem 3 slovíčka denně – 5 dní v týdnu se za jeden rok naučíte 720 nových slovíček.“

Stejné ovečky nažeňte do jedné ohrádky

Seskupujte si nová slovíčka podle tématu nebo kategorie (např. jídlo, zvířata, barvy…). Tím, že je seskupíte, si mezi jednotlivými slovy vytvoříte asociace. Také si tímto způsobem utváříte menší skupiny slov, které si snáze zapamatujete. S touto technikou budete motivovanější k pokračování, protože brzy uvidíte pokrok.

TIP 1:  Napište si tematické skupiny na list papíru. Do levého sloupečku si pod sebe vypište slovíčka v cizím jazyce a do pravého sloupečku přidejte český překlad.

TIP 2:  Sloupečky vám nic neříkají? Tak zkuste myšlenkové mapy. Uprostřed stránky si do kroužku napište vaše téma, např. moje rodina – my family. Z něj si kreslete další paprsky s bublinami a do těch pište slovíčka jako rodiče – parents, od rodičů povede další paprsek mother – matka, father – otec a tak pokračujte dále. Myšlenková mapa vám pomůže si slovíčka uspořádat tak, jak jsou sobě podřazena či nadřazena. Slovíčka si tak snáze uložíte a zapamatujete, zvlášť pokud jste vizuální studijní typ.

TIP 3:  Raději byste něco zábavnějšího? Zkuste speciální slovíčkový kurz na onlinejazyky.cz. Nejen že si se slovíčky hrajete, ale zároveň si přímo v kurzu nacvičujete i výslovnost. Slovíčka jsou řazena tematicky, tak můžete začít studovat zkušební lekci třeba teď hned.

Naporcujte slona na kartičky

Oblíbená metoda kartiček. Stačí vám papírové kartičky – z jedné strany napsat cizí slovíčko, z druhé český význam. Vytáhnete si je v tramvaji během cesty do práce nebo při čekání ve frontě na úřadě. Proč tahle metoda funguje? Učíte se v porcích, každý den kousek. Látku mozku dávkujete, jste hned hotoví a zůstáváte motivovaní.

TIP 1:  Pište si cizí slova jednou barvou, např. zelenou, a význam jinou, např. červenou. Pomůže vám to v rychlejší orientaci.

Nejprve si zkuste říct, co slovíčko v cizím jazyce znamená, a pak si význam zkontrolujte. Když překlad umíte, zkuste to příště obráceně. Přečtěte si slovíčko česky a řekněte jeho význam ve vašem cílovém jazyce. Kartičky si míchejte, ať je neopakujete popořadě jako básničku. Slovíčka vždy vyslovujte nahlas, ať si nacvičíte i výslovnost, a rychleji si je tak zafixujete

TIP 2:  Místo přeloženého významu v češtině si nakreslete obrázek. Při přípravě kartiček si tak lépe zapamatujete jednotlivé významy a slovíčko v cizím jazyce si rovnou spojíte s asociací na obrázku. Zapojíte tak více smyslů.

Neumíte kreslit? Tak si hrajte s představami. Když se nové slovíčko učíte, představte si ho a spojte si ho s nějakým pocitem. Například se chcete naučit anglické slovíčko apple, tedy jablko. Představte si jablko, jak do něj kousáte, jak ho chroustáte, jak je šťavnaté, sladké, kyselé… Zkrátka si vytvořte věrnou představu, díky které si význam se slovíčkem pevně spojíte a rychleji zapamatujete.

TIP 3:  To je všechno moc hezké, ale nechce se vám s kartičkami připravovat? V našich kurzech Onlinejazyky si je můžete vytisknout, rozstříhat a ihned začít studovat.

 Že byste ty papírové kartičky stejně poztráceli? A co takhle zkusit kartičky digitální? Můžete si nainstalovat i kartičkovou aplikaci na váš chytrý telefon. Doporučujeme například Quizlet či Flashcards+ by Chegg, kde si můžete slovíčka nejen procvičovat, ale i vytvářet své vlastní kartičky. A kdo si rád hraje, jistě uvítá zábavnou slovíčkovou hru Drops.

TIP 4:  Digitální kartičky najdete i v online kurzech Onlinejazyky. Stačí si vybrat, zda slovíčka chcete číst nebo poslouchat, jakým způsobem je budete procvičovat a jestli z češtiny do cizího jazyka nebo naopak. Stejně tak tomu pak je i v mobilní aplikaci.  S ní máte procvičování slovíček vždy ve vaší kapse a opakujete si je kdykoli a kdekoli.

Metoda kartiček je přínosná hlavně zpočátku učení jazyka. Je ale potřeba zařadit i další metody, abyste se slovíčka začali učit z kontextu a ne odděleně. Pokud budete používat pouze metodu kartiček, hrozí, že se naučíte spoustu slovíček, které pak nebudete umět používat v reálných situacích.

Koukejte na filmy a seriály – povinně!

Čím více se jazykem budete zabývat, tím více budete potřebovat k dalšímu studiu kontext. Ne všechna slova jsou jednoznačná. Mnoho z nich má několik významů, které se liší právě použitím v kontextu. Jako příklad je zajímavé anglické sloveso get. Ve svém základním významu znamená dostat, získat, sehnat. Co se ale stane, když se k tomuto slovesu přidruží ještě jiná slova, se kterými tvoří ustálená spojení?

I usually get out of bed, get the paper, get myself some breakfast, get some coffee, and begin to get dressed and to get ready for work.

Obvykle vstanu z postele, dojdu si pro noviny, vezmu si něco k snídani, dám si kávu a začnu se oblékat a připravovat do práce.

Dostat, získat ani sehnat v této větě nenajdete. Musíte se učit celá spojení, fráze, věty, tedy kontext. Vypadá to jako hodně práce, ale nebojte, jde to i zábavně. Dívejte se na filmy a seriály, poslouchejte písničky, bavte se a mimoděk se učte nová slovíčka.

V tomhle jsou skvělé hlavně seriály. Slovíčka se zde opakují, protože každá postava používá svůj set slovíček. Když si pak nějaké slovíčko vyhledáte, v příštím díle si ho zopakujete a v tom dalším už budete bezpečně vědět, co postava říká. Začněte s titulky v cílovém jazyce, které vám pomohou se základní orientací. Nejlépe koukejte jednou s titulky a podruhé bez nich. Při druhém sledování budete vědět, o co jde, více se soustředit na mluvené slovo a začnete se učit z kontextu.

„Dívejte se na filmy a seriály, poslouchejte písničky, bavte se a mimoděk se učte nová slovíčka.“

A kdo rád poslouchá hudbu a pobrukuje si při tom spolu se zpěvákem, může se učit slovíčka pomocí písniček.

Pro studium nových slovíček si vyberte téma, které vás zajímá a baví. Když se budete snažit naučit slovíčka z oboru, který vám nic neříká, vaše motivace bude nízká, nepůjde vám to a brzy vás to odradí. Rádi vaříte? Vyhledejte si cizojazyčné blogové články s vašimi oblíbenými recepty nebo si pusťte kulinářský pořad. Díky tomu, že vás tohle téma baví a máte už znalost kontextu ze svého rodného jazyka, půjde vám učení slovíček lépe a nebudete si jich muset tolik vyhledávat. Ani si toho nevšimnete a naučíte se i další slovíčka, která přímo s vaším tématem nesouvisí, ale potřebujete je k vyjadřování.

„Pro studium nových slovíček si vyberte téma, které vás zajímá a baví.“

Když už jsme u výběru tématu pro učení nových slovíček, umíte popsat váš běžný den v cizím jazyce? Mnoho studentů se totiž zaobírá vším možným, ale když se jich někdo zeptá, co obvykle snídají nebo co je jejich pracovní náplní, najednou tápou. Většina z nich pak sáhne po modelové odpovědi „snídám chleba s máslem“ místo aby přiznali, že si dávají míchaná vajíčka. Prostě neví, jak se to řekne. Proto si zapisujte i slovíčka z vašeho běžného života.

Začněte základními slovíčky, věcmi, které vás obklopují a které používáte. Například když přijdete domů z práce, sednete si do křesla (napište si křeslo) a čtete si noviny (napište si noviny). Později můžete přidat činnosti a zapisovat si slovesa. Díky nim jste schopni lépe rozumět a tvořit více vět. Tak například v létě zaléváte květiny (napište si zalévat květiny) a pak se sluníte na zahradě (napište si slunit se). Postupně se můžete propracovat ke složitějším výrazům, až budete umět popsat i odbornou knihu, kterou právě čtete.

„Začněte základními slovíčky, věcmi, které vás obklopují a které používáte.“

Slovíčka si zapisujte tematicky do sloupečků, na papírové kartičky nebo jakoukoli jinou vaší oblíbenou metodou. Bohatě postačí i papírový slovníček nebo elektronický soubor. Postupem času si tak vypracujete váš osobní slovníček, který žijete. Při konverzaci v cizím jazyce už nebudete muset složitě hledat náhrady, ale v klidu si popovídáte o vašem životě.

Slovíčka používejte nebo je raději zapomeňte

Naučená slovíčka používejte v reálných situacích a hlavně v kontextu. Jen tak si pro sebe povídejte a snažte se nová slovíčka zapojit. Nebo napište dopis či pár vět s novými slovíčky. A pak je zkuste zařadit do reálné konverzace s druhými. Kousek po kousku si je nacvičíte a v cizím jazyce tak získáte odvahu a sebevědomí.

Během dne v cizím jazyce více čteme a posloucháme, než ho sami aktivně používáme. Pasivní znalost slovíček je tedy daleko větší než ta aktivní. Některá slovíčka vám v hlavě zůstanou pasivně a díky nim dokážete pochopit, co vám druhý chce říct, i když tato slovíčka sami použít nedovedete. Když pak nějaké takové slovíčko budete chtít aktivně zapojit, nevzpomenete si. O pár dní později si ho přečtete nebo ho někde uslyšíte, budete vědět, co znamená, ale protože ho aktivně nepoužíváte, opět ho zapomenete. Takto se vám nikdy do aktivní slovní zásoby nedostane. Proto cíleně vyhledávejte příležitosti, abyste co nejvíce slovíček začali používat i aktivně.

„Cíleně vyhledávejte příležitosti, abyste co nejvíce slovíček začali používat i aktivně.“

A nakonec ještě malý přehled toho, co máte udělat, abyste si slovíčka zapamatovali správně:

  1. Stanovte si pevný denní rozvrh, každý den se učte nová slovíčka a hlavně si je opakujte.
  2. Tvořte si skupiny slov podle tématu.
  3. Pro začátek vyzkoušejte metodu kartiček.
  4. Přidejte učení slovíček z kontextu.
  5. Nová slovíčka aktivně používejte.

Se správnou strategií a pravidelným tréninkem vaši paměť naučíte nezapomínat. Učení slovíček už pro vás nebude marnou snahou ale přirozeným zvykem.

Dejte nám do komentářů vědět, jaké metody pro učení slovíček používáte vy. Co vám funguje a co naopak ne?

Máme zbrusu nový online kurz

V online kurzu objevíte všechny možnosti, jak se můžete  učit cizí jazyky. Sestavíte si svůj jazykový plán, který vás povede a udrží vaši motivaci. Budete přesně vědět, co a jak máte dělat. Cizí jazyk vás začne bavit a konečně se ho naučíte.

Mohlo by vás také zajímat…

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

CHYBA. Už jen to samotné slovo navozuje negativní atmosféru. Je mi jasné, že každému se při vyslovení tohoto slova nevybaví žádná pozitivní zkušenost. To je v podstatě nejčastější příčina, proč se lidé bojí učit cizí jazyk. Bojí se, že budou dělat chyby, a tak buď ani...

číst více
Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Z vlastní zkušenosti vím, že spoustu lidí se bojí mluvit cizím jazykem hlavně z toho důvodu, že se stydí, že budou znít jako trouba a že neumí slova vyslovovat jako rodilý mluvčí. Nechtějí být pro smích, a tak se radši drží zpět. Strach je jedním z hlavních faktorů,...

číst více
Učte se cizí jazyk pomocí videoher

Učte se cizí jazyk pomocí videoher

Proč se učit cizí jazyk pomocí videoher? Kromě toho, že je to velice zábavná, anti-stresová, uvolňující a mozek posilující aktivita, hraní videoher vysoce podporuje rozvoj cizího jazyka.Někdo Vás během dne vykolejil a máte chuť se vybít? Není nic jednoduššího než...

číst více

Dejte nám do komentářů vědět, jaké metody pro učení slovíček používáte vy.

Co vám funguje a co naopak ne?