Vyberte stránku

Jen mluvit nestačí, zapište si za uši

0 komentářů

Také se vám už stalo, že jste napsali text s hrubkami a překlepy a poslali ho do světa? A když jste to zjistili, byli jste rudí až za ušima. A to se jednalo o text ve vaší mateřštině… A co texty v cizím jazyce? Že je raději ani nepíšete? Tak to je velká chyba. Tím, že si pravidelně napíšete i jen pár řádků, si jazyk upevníte a zlepšíte se i v mluvení či poslechu. Pokud chcete cizímu jazyku opravdu dobře porozumět a perfektně se ho naučit, musíte v sobě najít odhodlání a začít psát. Přečtěte si naše tipy, jak na to, a probuďte v sobě zájem o psaní ještě dnes.

Psaní je jednou z nejdůležitějších činností při učení cizích jazyků. Mnohé studenty ale nebaví a někteří si ke psaní během školních let vytvořili nechuť. Škola si psaní upravila podle svého a tak nějak zapomněla motivovat studenty k používání této techniky i mimo výuku. A ztráta motivace je nejhorším nepřítelem studenta. Všichni si určitě dobře pamatujete ten pocit zklamání, když paní učitelka na konci hodiny zadala domácí úkol typu: „A na příště mi napište 15 vět o knize, kterou jste četli naposledy.“ Jenže vy jste si z ní toho už moc nepamatovali, a tak jste si to museli celé vymyslet. Chyběla vám chuť zabývat se domácím úkolem, navíc na vám nic neříkající téma. Jak to změnit a začít psát tak, aby vás to bavilo?

Proč to bez psaní nepůjde

Když se začínáte učit jazyk, potřebujete se naučit zhruba prvních 3 000 slov, abyste mohli vést běžnou konverzaci s rodilým mluvčím, všemu rozuměli a nemuseli dlouze přemýšlet nad svou odpovědí. Pro přečtení románu nebo účast ve složitější debatě už ale potřebujete 9 000 – 20 000 slov. To už je poměrně vysoké číslo. A jak si tolik slovíček osvojit? Není lepší cesty, jak si zapamatovat slovíčka, než že je sami používáte v kontextu.

Pasivní znalost slovíček bývá větší než ta aktivní. Vždy to tedy bude tak, že budete rozumět více slovíčkům během čtení a poslechu. V mluvení a psaní bude vaše slovní zásoba chudší a nebudete umět popsat vše ve stejném stylu a totožnými slovy, jako jste četli či slyšeli. Pro přečtení románu vám tedy stačí znát slovíčka pasivně. Ale pro vedení odborné debaty se bez aktivní slovní zásoby neobejdete. Jak z pasivní znalosti slovíček udělat aktivní? Jedině jejich cíleným používáním při mluvení a psaní.

„V mluvení a psaní bude vaše slovní zásoba chudší a nebudete umět popsat vše ve stejném stylu a totožnými slovy, jako jste četli či slyšeli.“

Když slovo napíšete, lépe si ho zapamatujete. Napsané slovo má pro vás daleko větší váhu a význam, než když si ho jen přečtete. Tím, že budete slovíčka psát a používat je v kontextu, si je osvojíte a hlavně si vytříbíte váš styl psaní. Upevníte si také gramatiku, nad kterou nemáte během mluvení tolik času přemýšlet. Psaní je totiž takové hodně zpomalené mluvení, při kterém máte dostatek času si promyslet svůj projev a správně si poskládat jednotlivá slova. Neděláte tolik chyb a vše si po sobě můžete zkontrolovat.

Psaní vám umožní si s jazykem pohrát. Tím, že text sami píšete, učíte se ho uchopit kreativním způsobem a také tvořit své vlastní věty, ne je jen opakovat. Když text vytváříte sami, můžete snáze vyjádřit vaše vlastní myšlenky a nápady. Rozšíříte si slovní zásobu o slovíčka, která používáte i ve svém rodném jazyce. Pak je nemusíte složitě hledat a opisovat jinými slovíčky.

„Tím, že text sami píšete, učíte se ho uchopit kreativním způsobem a také tvořit své vlastní věty, ne je jen opakovat.“

U některých cizích jazyků je psaní dokonce téměř nevyhnutelné, jako třeba u angličtiny. V angličtině se totiž výrazně liší mluvená a psaná forma jazyka. Možná jste v amerických či anglických filmech zaznamenali soutěže v hláskování (tzv. Spelling bee). Rodilí mluvčí angličtiny mezi sebou soutěží o to, kdo bezchybně vyhláskuje co nejvíce slov, která uslyší. U angličtiny a jí podobných jazyků je proto klíčové naučit se správně psanou i mluvenou podobu jazyka. A tím, že v jazyce píšete, si psanou formu lépe zafixujete.

A ještě jedna věc. Psaní je také skvělý způsob, jak se v jazyce posunout dál. Může vám pomoci ve chvíli, kdy jste se zasekli na místě a ztratili jste motivaci pokračovat. Psaní vám pomůže vystoupit z vaší komfortní zóny a vyzkoušet si něco nového.

Čtěte, pište, chybujte, opakujte

Než začnete sami cizím jazykem mluvit, musíte si ho naposlouchat. Než jím začnete psát, měli byste ideálně hodně číst. Možná jste na sobě už vypozorovali, že když jste intenzivně četli napínavou knihu nebo pravidelně poslouchali vašeho oblíbeného moderátora, často jste pak nevědomky začali při mluvení a psaní používat ty samé výrazy, co jste si načetli a naposlouchali. A to je přesně ten správný stav, o který vám jde, než se pustíte do psaní.

Můžete začít psát, i když s jazykem teprve začínáte. Jen počítejte s tím, že se zpočátku nebudete vyjadřovat ve vzletných souvětích, ale spíše v jednodušších větách. Důležité je si dobře upevnit gramatiku a nová slovíčka a zasazovat je do kontextu. Nezapomínejte ani na interpunkci. Na té se pozná, jak dobře jazyk ovládáte. Ale nenechte se zmást jejím používáním ve vašem rodném jazyce. Interpunkce je pro každý jazyk často velmi odlišná.

„Můžete začít psát, i když s jazykem teprve začínáte. Jen počítejte s tím, že se zpočátku nebudete vyjadřovat ve vzletných souvětích, ale spíše v jednodušších větách.“

Když něco napíšete, několikrát si to po sobě přečtěte a nejlépe nechte text překontrolovat ještě někoho dalšího. Hlavně ze začátku je kontrola vašich textů důležitá, protože děláte nejvíce chyb. Za vaše chyby se rozhodně nestyďte. Dělá je každý z nás, a když o nich víte, můžete se z nich poučit. Proto požádejte někoho, komu věříte a kdo jazyk dobře ovládá, aby se na váš text podíval. Může to být váš jazykově nadaný kamarád nebo lektor jazyka.

Existují také online aplikace na kontrolu jazyka, jako třeba Grammarly pro angličtinu či Duden pro němčinu. Do aplikace stačí zkopírovat váš text a uvidíte, kde jste udělali překlep, nesedí tvar slovesa nebo chybí interpunkce. Aplikace na kontrolu pravopisu ale nikdy nezobrazí všechny chyby, a už vůbec ne ty, které vycházejí z kontextu. Proto můžete využít i například Lang8 a nechat si váš text překontrolovat rodilými mluvčími. Vystavíte váš text v jazyce, který se učíte, a rodilí mluvčí vám ho opraví. Vy pak zase na oplátku můžete pomoci s textem někomu jinému.

Chyťte psaní za ty správné pačesy

A teď se pojďme podívat na to, jak se do psaní pustit prakticky. Aby bylo psaní efektivní, mělo by být součástí vaší každodenní učební rutiny. Naslouchejte vašemu vnitřnímu hlasu a pište, když chytnete slinu a máte na psaní náladu. Nemusíte každý den napsat román, postačí i jen pár vět.

Můžete si nastavit stopky a psát pět minut v kuse o tom, co vás zrovna napadne. Nebo se soustředit na nově naučená slovíčka či gramatiku a snažit se jich během vaší pětiminutovky použít co nejvíce v kontextu. Psát můžete i na etapy. Na začátku týdne si zvolíte téma, o kterém budete psát, a každý den píšete pět minut na pokračování. Na konci týdne budete mít zhruba půl hodiny psaní za sebou a napsaný pěkný kus textu před sebou. Psaní na etapy je ideální pro sepsání krátké povídky nebo vedení deníku.

„Nemusíte každý den napsat román, postačí i jen pár vět. Můžete si nastavit stopky a psát pět minut v kuse o tom, co vás zrovna napadne.“

Zpočátku pište tak, jak mluvíte. Raději tvořte jednodušší věty, používejte gramatiku a slovíčka, ve kterých jste si jistí, a postupně k nim přidávejte nově naučené. Důležité je začít psát. Později si vypracujete styl, který vám bude vyhovovat, a půjde vám to snáze.

Pište o vašich srdcovkách

Vyberte si vlastní témata a pište o věcech, které vás opravdu baví a zajímají. Když sami rádi čtete o cestování a vaření, začněte o tom i psát. Psaní pro vás bude více motivační. Inspirovat se můžete našimi tipy:

Svěřte se, jak se cítíte
Pište o sobě a vašich pocitech. Můžete se i vypsat z toho, co právě řešíte, a pojmout psaní jako takovou malou duševní terapii.

Sdílejte vaše zážitky
Předejte ostatním váš silný zážitek či osobní zkušenost, která vám otevřela oči nebo na vás měla velký vliv. Můžete tím pomoci někomu, kdo řeší podobný problém.

Pište recenze
Rádi čtete knihy nebo sledujete seriály? Napište o nich recenze a doporučte je ostatním. Recenze můžete psát i na divadelní představení, filmy či videohry.

Rádi zkoušíte a testujete nové věci? Můžete napsat jejich hodnocení a poradit ostatním, zda se vyplatí do nich investovat. Ohodnotit lze elektroniku, kosmetiku, značky oblečení… téměř vše, na co si vzpomenete.

Doporučte, kam zajít na jídlo
Chodíte často do společnosti nebo na nákupy? Doporučte turistům a cizincům, kteří žijí ve vašem městě, kam zajít na oběd, nebo kde mají nejlepší pivo. Jistě ocení i tipy, kde se vyplatí nakupovat a kam ať raději nechodí.

Předejte cestovatelské tipy
S cizinci můžete debatovat online o tom, co jste kde viděli a zažili, a doporučit jim, co by měli ve vašem městě navštívit. Můžete se jich také zeptat, co stojí v jejich zemi za vidění. Cestovatelské tipy od místních bývají ty nejlepší.

Pochlubte se vaším koníčkem
Pište o svém hobby. Můžete tak získat zahraniční fanoušky a poznat další lidi, kteří mají stejného koníčka jako vy.

Hoďte psaní do té správné formy

Můžete střídat žánry i formu, jakou budete psát. Anebo se omezte jen na jeden styl. Psát můžete pouze do šuplíku nebo své texty zveřejnit. Je to jenom na vás. Vy sami si určete, co vám nejvíce vyhovuje. Jakou formu psaní si zvolíte?

Vymyslete příběh
Jestli máte rádi příběhy, zkuste napsat vlastní. Povídky, pohádky, romány, příběhy ze života, fikce, fantasy… je to na vaší fantazii.

Pronikněte do blogování
Hltáte pravidelně články na vašich oblíbených blozích? A co si takhle jeden založit? Když už jste dosáhli vyšší úrovně v cizím jazyce, blog vám může pomoci posunout své psaní na další úroveň. Dokumentujete si, jak se postupně zlepšujete, a navíc se spojíte s lidmi, kteří jsou rodilí mluvčí vašeho cílového jazyka a dají vám na vaše psaní zpětnou vazbu.

Komunikujte e-mailem
E-maily jsou pro mnoho lidí každodenní záležitostí. Proč toho nevyužít a nepotrénovat se v cizojazyčném psaní? Pokud komunikujete se zahraničními zákazníky či dodavateli ve vašem zaměstnání, o praxi nebudete mít nouzi. Další příležitost se nabízí, když si objednáte produkt ze zahraničí. Zkuste jim napsat e-mail a zeptat se na pár maličkostí ohledně vaší objednávky.

 TIP  Při psaní e-mailů je potřeba si nastudovat i jistou formálnost obchodní korespondence

Napište dopis
Jste ze staré školy a máte raději tužku a papír? Pak vyzkoušejte psaní dopisů. Najděte si dopisního kamaráda, nejlépe rodilého mluvčího vašeho cílového jazyka, a vyměňujte si dopisy. Zkuste si nějakého vyhledat přes PenPal nebo InterPals. Vašeho nového kamaráda můžete požádat, aby vám chyby opravoval.

 TIP   Pokud nejste na klasické dopisy a chcete ušetřit za poštovné, jistě se vám zalíbí možnost psát si jen po e-mailu. Tyhle e-maily nebudou obchodní, ale kamarádské, a tak můžete psát klidně neformálně.

Chatujte na sociálních sítích
Raději si nezávazně povídáte? Vyzkoušet můžete chat na online fórech či sociálních sítích. Začněte komentovat příspěvky nebo se zapojte do diskuze. Výhodou je, že používáte neformální jazyk, můžete si psát s rodilými mluvčími a získat tak zahraniční přátelé. Dávejte si ale pozor na chyby, které dělají ostatní, abyste si je neosvojili.

 TIP   Pokud rádi kreslíte, přidejte se do mezinárodní skupiny kreslířů a ukažte jim vaše výtvory. Připište k nim krátký komentář, jak a proč vznikly, a odpovídejte na komentáře vašich nových fanoušků.

Posílejte smsky a spol.
S vašimi zahraniční kolegy, přáteli či známými si můžete také psát smsky nebo po skypu a dalších messengerech. Nemusí to být hned rodilí mluvčí jazyka, domluvte se s někým z vašich stejně nadšených kamarádů, že byste si jazyk rádi procvičovali, a pište si ve vašem cílovém jazyce. V další fází můžete zapojit i konverzaci a postupně se rozmluvit.

Pořiďte si deník
Jestli komunikace s druhými v cizím jazyce zatím není nic pro vás, pište si deník. V deníku si skvěle můžete natrénovat různé gramatické jevy. Pokud máte problém například s minulým časem, napište si své zážitky ze včera. A co takový přítomný čas průběhový v angličtině? Sedněte a pište, co právě teď děláte a na co myslíte.

Už máte vybrané téma a víte, jakým způsobem ho sepíšete? Tak se do toho teď hned pusťte a popusťte uzdu vaší kreativitě. Nezapomeňte ale, že psaní je proces, a tak buďte trpěliví a pište, pište a zase pište. Důležité je na psaní pracovat a postupně se propsat k lepším textům. Držíme vám palce!

Používáte psaní při učení cizích jazyků nebo se ho zatím bojíte? Dejte nám vědět do komentářů, o čem nejraději píšete.

 

Máme zbrusu nový online kurz

V online kurzu objevíte všechny možnosti, jak se můžete  učit cizí jazyky. Sestavíte si svůj jazykový plán, který vás povede a udrží vaši motivaci. Budete přesně vědět, co a jak máte dělat. Cizí jazyk vás začne bavit a konečně se ho naučíte.

Mohlo by vás také zajímat…

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

CHYBA. Už jen to samotné slovo navozuje negativní atmosféru. Je mi jasné, že každému se při vyslovení tohoto slova nevybaví žádná pozitivní zkušenost. To je v podstatě nejčastější příčina, proč se lidé bojí učit cizí jazyk. Bojí se, že budou dělat chyby, a tak buď ani...

číst více
Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Z vlastní zkušenosti vím, že spoustu lidí se bojí mluvit cizím jazykem hlavně z toho důvodu, že se stydí, že budou znít jako trouba a že neumí slova vyslovovat jako rodilý mluvčí. Nechtějí být pro smích, a tak se radši drží zpět. Strach je jedním z hlavních faktorů,...

číst více
5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

Máte pocit, že slovíčka rychle zapomínáte? Trápí vás, že nad nimi strávíte celý večer a druhý den si jich pamatuje jen několik? Rozumíte tomu, co vám druhý v cizím jazyce říká, ale sami stejná slovíčka ve větě použít neumíte? A vůbec, lze se naučit slovíčka i jinak...

číst více

Používáte psaní při učení cizích jazyků nebo se ho zatím bojíte?

Podělte se s námi do komentářů, o čem nejraději píšete.