Vyberte stránku

Jak napsat argumentační esej?

0 komentářů

Musíte napsat argumentační esej a nevíte, jak na to? V tom případě jste narazili na ten správný článek. Společně se podíváme na to, jak při psaní eseje postupovat a na co si dát pozor. Také si vysvětlíme, co je argumentační esej a jak ji strukturovat. A v neposlední řadě se podíváme také na slovíčka, která v přesvědčovací eseji můžete použít. Na konci článku pak najdete vzor eseje, ve kterém už vám bude určitě vše jasné.

Obecné rady pro psaní eseje

Při psaní eseje v angličtině je důležité vytvořit si jasnou strukturu. Předtím než se tedy vůbec pustíte do samotného psaní, napište si osnovu, která bude obsahovat úvod, stať a závěr. Ke každé části si pak napište pár odrážek s tím, co chcete zmínit a kolem toho pak pracujte. Budete tak mít přehled v tom, co píšete a jistotu, že zmíníte vše, co potřebujete.

Z hlediska gramatiky a slovní zásoby hraje roli formálnost vaší eseje. Pokud píšete formální anglický sloh, pak se vyhněte slangovým výrazům a zkráceným formám. Pokud píšete neformální esej, například dopis kamarádovi, pak můžete zkrácené formy používat a ani pár hovorových výrazů nevadí.

Další tipy a rady jak napsat esej v angličtině najdete v našem článku 7 tipů jak napsat perfektní esej.

Co je argumentační esej

Tento typ eseje můžete znát i pod názvy přesvědčovací esej nebo opinion esej a jedná se o práci, ve které se věnujete nějakému problému a prezentujete argumenty pro a proti. V práci můžete uvést svůj názor, ale je třeba opravdu argumentovat z obou stran, tak abyste čtenáři dokázali, že se v dané problematice skutečně vyznáte a že dokážete zvažovat jak výhody, tak nevýhody.

Struktura argumentační eseje

Přesvědčovací esej, má stejně jako většina esejí v angličtině, výše zmíněnou tříbodovou strukturu. Osnova může tedy vypadat takto:

  • Úvod (Introduction)
  • Stať (Body)
    • Argumenty pro (Arguments in favour)
    • Argumenty proti (Arguments against)
  • Závěr (Conclusion)

V úvodu argumentační eseje je třeba představit téma, kterému se budete v práci věnovat. Uveďte dostatek informací tak, aby čtenáři věděli, co od práce očekávat, ale zatím neuvádějte žádné konkrétní argumenty, kterým se budete věnovat ve stati. V úvodu můžete také vyjádřit svůj názor na danou věc. Myslete ale také na to, že na základě úvodu se čtenář rozhoduje, jestli si přečte celou práci nebo ne. Je proto důležité, aby byl úvod zajímavý a čtenáře zaujal.

 TIP   Aby byl úvod poutavý, zkuste začít například otázkou, nějakou zajímavou informací nebo použijte třeba přísloví.

Jak už jsme zmínili, v přesvědčovací eseji je třeba argumentovat z obou stran. Stať tedy rozdělíme na dvě části. V první části uvádějte argumenty pro a v druhé zase argumenty proti.

V závěru byste měli přehledně shrnout hlavní myšlenky celé eseje. Můžete zde také zopakovat váš názor, který by měl vycházet z argumentů, které jste uváděli.

Slovíčka v argumentační eseji

Argumentační esej by měla mít neutrální až formální tón. Jak jsme zmínili výše, u formálních slohových prací je dobré vyhnout se zkráceným formám a hovorovým výrazům.

Samotnou slovní zásobu si budete muset vyhledat sami na základě tématu a k tomu můžete využít slovní databanku. Jak si slovní databanku vytvořit najdete v článku 7 tipů jak napsat esej. Tady se můžete v tabulce podívat alespoň na pár ustálených frází a spojovacích výrazů, které ve vaší eseji také určitě využijete. Na jejich použití se pak podívejte ve vzoru eseje na konci článku.

Vyjádření vašeho názoru 
In my opinion, ...Dle mého názoru ...
In my view, ...Podle mne ...
I think that ...Myslím si, že ...
I believe that ...Věřím, že ...

Argumenty pro 
The biggest advantage is ...Největší výhodou je ...
Another benefit is ... Další výhodou je ...
Another point in favour is ... Dalším bodem ve prospěch je ...

Argumenty proti 
A major disadvantage is ... Největší nevýhodou je ...
Another drawback is ... Další nevýhodou je ...
Another point against is ... Dalším bodem proti je ...

Závěr 
To sum up, ... Pro shrnutí, ...
In conslusion, ... Závěrem, ...

Spojovací výrazy 
however, neverthelessnicméně
moreover, furthermorenavíc
as a result, because of, due toproto, kvůli tomu

Vzor eseje

Teď se pojďme konečně podívat na slibovaný vzor eseje. V naší ukázkové eseji jsme si jako téma vybrali „Is online shopping better than shopping in stores?“. V práci se tedy budeme zamýšlet nad výhodami a nevýhodami nakupování online. Pojďme si první vytvořit osnovu, do které si vepíšeme argumenty, které chceme zmínit.

  • Úvod (Introduction)
    • 3-4 věty, představit problém, vyjádřit svůj názor
  • Stať (Body)
    • Argumenty pro: pohodlnost, šetří čas, větší výběr, možnost srovnání
    • Argumenty proti: nevíme, co kupujeme, vrácení může být komplikované, balíček nemusí dorazit nebo může dorazit poškozený, dopad na životní prostředí
  • Závěr (Conclusion)
    • 3-4 věty, shrnout hlavní myšlenky, zopakovat svůj názor

Podle osnovy si pak můžete najít základní slovní zásobu: online shopping, shopping in stores, convenience, bigger variety, returns, damaged, envieronmental impact,
Pozn. V eseji jsou zvýrazněné fráze, které můžete využít i ve vašem slohu.

Is online shopping better than shopping in stores?

Is online shopping the new normal? With technology on the rise, online shopping is becoming an important part of people’s everyday life. For many people, buying things online is the best way of shopping because of its convenience. In my view, however, going to a store is the better way of shopping.

The biggest advantage of online shopping is definitely how comfortable it is because you can buy anything from your home. Furthermore, online shopping can save you a lot of time as you do not have to go anywhere. Another benefit of shopping online is a bigger variety. In other words, there are more items to choose from. Because of that you can compare a wide range of products and their prices and choose the best one for you.

Despite the many advantages of online shopping, I think that there are also important drawbacks. The biggest disadvantage is that you never really know what you are buying. For example, if you are buying clothes, you cannot be sure that it will fit you or how the material feels. In addition, returns can be complicated and expensive. Another drawback is that your package might arrive later than expected or damaged. Sometimes your package might not arrive at all. Another point against online shopping is the impact it has on the environment. The items are usually wrapped in several layers of plastic and then in a cardboard box. As a result, you are creating unnecessary waste you would not create shopping in a store.

In conclusion, online shopping offers a lot of benefits but also carries many risks. In contrast, shopping in stores is reliable, environmentally-friendly and you do not have to wait before you get to enjoy your new items. Because of that, I believe that shopping in stores is better than shopping online.

Máme zbrusu nový online kurz

V online kurzu objevíte všechny možnosti, jak se můžete  učit cizí jazyky. Sestavíte si svůj jazykový plán, který vás povede a udrží vaši motivaci. Budete přesně vědět, co a jak máte dělat. Cizí jazyk vás začne bavit a konečně se ho naučíte.

Mohlo by vás také zajímat…

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

Dělat chyby: Jediná cesta, jak se naučit jazyk

CHYBA. Už jen to samotné slovo navozuje negativní atmosféru. Je mi jasné, že každému se při vyslovení tohoto slova nevybaví žádná pozitivní zkušenost. To je v podstatě nejčastější příčina, proč se lidé bojí učit cizí jazyk. Bojí se, že budou dělat chyby, a tak buď ani...

číst více
Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Jak vyslovovat jako rodilý mluvčí

Z vlastní zkušenosti vím, že spoustu lidí se bojí mluvit cizím jazykem hlavně z toho důvodu, že se stydí, že budou znít jako trouba a že neumí slova vyslovovat jako rodilý mluvčí. Nechtějí být pro smích, a tak se radši drží zpět. Strach je jedním z hlavních faktorů,...

číst více
5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

5 ověřených způsobů, jak si zapamatovat slovíčka

Máte pocit, že slovíčka rychle zapomínáte? Trápí vás, že nad nimi strávíte celý večer a druhý den si jich pamatuje jen několik? Rozumíte tomu, co vám druhý v cizím jazyce říká, ale sami stejná slovíčka ve větě použít neumíte? A vůbec, lze se naučit slovíčka i jinak...

číst více

Psali jste už někdy argumentační esej?

Neváhejte se o případné tipy podělit s ostatními studenty v komentářích!